Prof. Ahmet Atasoy
Hassa İlçesi’nin sularını toplayan Çatılı Suyu, Karasu Çayı’nın aşağı mecrasını oluşturmaktadır. Amanos Dağlarının doğu yamacında kaynağını alan mevsimlik akarsular graben hattında birleşerek, Çatılı Suyu’nu oluşturmaktadır.
Amanos Dağlarında kaynağını alan mevsimlik akarsuların çoğu hızlı akış özelliğinde olup, taşkın özelliğindedir. Bu nedenle Amanos Dağları oldukça engebeli bir yüzeye sahiptir. Graben hattında hattının da oluşmasına yol açan tektonik kırıklar, sahada belirgin değişiklerin meydana gelmesine neden olmuştur. Özellikle fay hatları üzerinde 260-50 bin yılları arasında meydana gelen volkanik olaylar Karasu vadisinin doğuya kaymasına, graben hattında bazaltların yayılmasına bağlı düz bir profilin oluşmasına, eski alüvyonların bazaltlarla örtülmesine, lav akıntısı yapılarının meydana gelmesine, proklastik ve sıçratma konilerinin türemesine yol açmıştır. Devam eden tektonik hareketlilik aynı zamanda dağın basamaklı bir yapıya bürünmesine, akarsu vadilerinde belirgin ötelenmeler ile kapma olaylarının meydana gelmesine, birikinti konilerinin yeniden yükselmesine yol açmıştır.
Bu çalışma yörenin aktif tektonik hareketlerin yer şekilleri üzerindeki tesirini ortaya koyarak, arazi kullanımına yönelik planlamalara atlık oluşturma amacına yöneliktir. Bu amaçla sahada yoğun arazi çalışmaları yapılmış ve gerekli ölçümler yapılmıştır. Arazi değerlendirmeleri HGK’lığından temin edilen 1/25.000 ölçekli harita atlıkları üzerine aktarılmıştır. Sahada yapılan bütün çalışmalar gözden geçirilerek çalışma tamamlanmıştır.