Cuma, Nisan 19, 2024
23.3 C
Hassa

Dededen toruna tahta araba geleneği

Hatay Hassa’da dededen toruna tahta araba geleneği uzun yıllar geçmesine karşın devam ediyor. Hassa Amanos Dağları eteklerinde kurulu köylerinde çocukların vazgeçilmez eğlence aracı tahta arabalar, günümüzde de canlılığını koruyor.

Hassa’nın Arpalıuşağı köyünde ve diğer orman köylerinde yüzyıllardır devam eden tahta araba geleneği dededen toruna hız kesmeden devam ediyor. Bütün aksamı tahtadan yapılan bu arabalar; Üç adet tekerlek ve çatal şeklin de direksiyondan oluşuyor. Fren aksamının olmadığı bu arabalarda fren görevini ayakkabılar görüyor. Daha önceleri yolların toprak olması sebebiyle, tekerlekleri bilyeli olarak yapılan bu arabalar, yolların asfalt ve parke yapılmasıyla ve çıkaracağı sesten dolayı köy halkının rahatsız olmaması nedeniyle tekerlekler tahtadan yapılıyor ve üzeri lastikle kaplanıyor.

Köy meydanına toplanan köy çocukları tahta arabalarını alarak, doyasıya eğleniyorlar. Arada sırada ufak kazalar geçirseler de, ailelerinin hoşgörüleri sayesinde eğlencelerinin tadını çıkartıyorlar. Köy meydanında çocuklar bir yandan arabalara binerken köy haklı günlük işlerine devam ediyor. Çocukların tahta araba sürmelerinden rahatsız olmayan köy halkı, çocukların bu zevkine ortak olarak, onlarla beraber tahta arabalara biniyor. Tekerleği çıkan ya da bir yeri kırılan arabalar büyükler tarafından oynadıkları yerde anında tamir ediyor. Tahta arabaya bindikleri için oldukça neşeli görülen ve eğlendiklerini dile getiren çocuklar, köyün yaşlıları ve Köy Muhtarı Mahmut Aslan, tahta arabaların tarihi sürecini anlatarak, “Arabalarımızın tekerleği değişse de bizim geleneğimiz değişmeyecek, devam ettireceğiz.” dedi.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON BAŞLIKLAR

POPÜLER

Yazıyı Paylaş:

Abone Ol

Benzer Başlıklar
İlgili

Deprem sonrası Hassalılar hayata tutunmaya çalışıyor

Anadolu Ajansı'ndan Ömer Ürer ve Emre Ayvaz Hassa'da çiftçilerimizin...

Hassa’da Depremin İzleri

https://www.dailymotion.com/video/x8jhscx Hatay'ın Hassa ilçesindeki tarım arazileri, ormanlık alanlar ve yollarda...

250 Bin Sosyal Konut Projesi İçin Start Verildi

Duyurusu yapılan 250 Bin Sosyal Konut Projesi kapsamında Hassa...

Doğa tutkunlarının yeni keşfi ‘Saklı Cennet Şarlağan Şelalesi’

https://www.facebook.com/watch/?v=1453407128511045 Amanosların terörden temizlenmesi, Türkiye’nin cennet köşelerini yeniden keşfedilmesini sağlıyor....

2240 rakımlı Mığır zirvesinde yayla çayı mesaisi

https://www.facebook.com/musgul72/videos/774016833943265 Amanoslar'ın zirvesinde yayla çayı mesaisi Terörle mücadelede elde edilen başarı,...