Hassa’da organik olarak yetiştirilen “Derviş pirinci” kendine has renk, aroma ve lezzete sahip
Hatay’ın Hassa ilçesinde ilaç, organik olarak yetiştirilen, kendine has renk, aroma ve lezzete sahip “Derviş pirinci”nde hasat başladı.
Şu günlerde doğal kaynak sularıyla yetiştirilen, rengi, aroması, lezzetiyle dikkati çeken “derviş pirinci” için üreticiler hasat telaşında.
Sabah erken saatlerde tarlalarına giden çiftçiler, binbir emekle pirinç hasadı yapıyor. Tarlada bir kenara toplanan çeltikler daha sonra biçerdöver veya traktöre takılan patos yardımıyla sapından ayrılıp tane haline getiriliyor.
Kuruması için yaklaşık bir hafta süreyle uygun bir araziye serilen çeltikler sık sık karıştırılıyor. Ürün, tamamen kuruduktan sonra çeltik fabrikalarında tüketime hazır hale getiriliyor.
“Türkiye’de Sadece Hassa’da Yetiştiriliyor”
Derviş pirinci, Türkiye’de sadece Hassa ilçesinin Suriye sınırı boyunca uzanan bereketli volkanik arazi üzerinde yetiştiriliyor. Derviş pirincinin bölgede yıllardan beri üretimi yapılıyor.
Bu pirinci diğer pirinçlerden ayıran en büyük özelliği, tanelerinin kırmızımsı renkte olmasıdır. Diğerleri gibi berrak beyaz değildir. Aynı şekilde kendine özgü bir tadı da var. Pirinç volkanik arazide taşların arasında üretiliyor, volkanik araziden çıkan doğal kaynak suyuyla sulanıyor. Derviş pirinci başka bir yerde üretilmiyor. Ürün insan gücüyle ekilip toplanıyor. Makine kullanılmadığından emek çok büyük.