Baharın müjdecisi ve şifa deposu olan çiriş, Hassa’da semt pazarlarında yerini almaya başladı.
Amanosların yüksek kesimlerinde karların erimesiyle ortaya çıkan çiriş, yörede halkının sofralarını süslüyor.
Hassa’nın yüksek karlı zirvelerinde yetişen çirişi toplayan köylüler, bin bir zahmetle getirdikleri çirişleri, eş ve dostlarına dağıttıkları gibi, semt pazarlarında da satarak ev ekonomilerine kazanç sağlıyorlar. Uzun ve yorucu bir yolculuk sonrası dağların zirvesine çıkan köylüler, karların altından çıkardıkları çirişleri, atlarla yada sırtlarında taşıyorlar.
Hassa’da bu kültür zenginliği kuşaklar boyunca devam ettirilmektedir. Çirişin bilimsel olarak tanıtımının yapılarak, gastronomi ve mutfak kültürüne kazandırılması önemli.
Zambakgiller familyasından olan çiriş, temiz ve doğal ortamda yetişmesi nedeniyle Hassa halkı tarafından çok seviliyor. Hemen hemen her evin mutfağında mevsiminde çiriş yemekleri yapılıyor. Yörede, zeytinyağlı bulgur ve pirinç pilavının yanında böreği ve yoğurtlaması da oldukça meşhur.
Amanosların zirvelerinde karların arasında yetişen çirişlerin dip kısmını iyice ayıkladıktan sonra bıçakla kazınıyor. Çirişler demet demet edilip torbalara ve çuvallara yerleştiriliyor. Kat kat olan bu bitki tam olarak dip kısmından kesilmediği yada rastgele çuvala konulması durumunda dağılarak, özelliğini kaybediyor. 3- 4 çeşit yemeğini yapılan Çirişi yendiği zaman ağrılara iyi geliyor. Özellikle kadın hastalıklarına ve sindirim sistemine iyi geldiği biliniyor.
Hassa ilçesinin yüksek karlı zirvelerinde yetişen çiriş bitkisi yörede baharın müjdecisi ve evlerin doktoru olarak bilinir ve doğanın insanoğluna sunduğu doğal şifa kaynağıdır.
Hassa’da bu kültür zenginliği kuşaklar boyunca devam ettirilmektedir. Çirişin bilimsel olarak tanıtımının yapılarak, gastronomi ve mutfak kültürüne kazandırılması önemli.