Cumartesi, Eylül 30, 2023
27.7 C
Hassa

Hassa’da ki sülüklü göl şifa kaynağı olmaya devam ediyor

Hatay’ın Hassa ilçesinde volkanik arazi üzerinde bulunan doğal göllerdeki sülükler, alternatif tıpta şifa kaynağı olarak ilgi görüyor. Rahatsızlıklara iyi gelmesi kulaktan kulağa yayılan sülüklü gölün ünü son günlerde kent dışına kadar taştı.

Hatay’ın Hassa ilçesi Mazmanlı Hanobası Mahallesi’nde volkanik arazi üzerinde bulunan doğal göllerdeki sülükler, alternatif tıpta şifa kaynağı olarak kent içinden ve dışından ziyaretçi akınına uğruyor. Yöre halkı, sülüklerin özellikle varis ve ayakta şişkinlik gibi birçok rahatsızlıklarında sülüklerin şifa verdiğini ifade etti.

HATAY’IN HASSA İLÇESİNDE VOLKANİK ARAZİ ÜZERİNDE BULUNAN DOĞAL GÖLLERDEKİ SÜLÜKLER, ALTERNATİF TIPTA ŞİFA KAYNAĞI OLARAK İLGİ GÖRÜYOR

Rahatsızlığı Olan Hassa’daki Sülüklü Göle Giriyor

Alternatif tıpta şifa kaynağı olarak ilgi gören ve rahatsızlıklara iyi gelmesi kulaktan kulağa yayılan sülüklü gölün ünü son günlerde kent dışına kadar taştı. Yöre halkı, sülüklerin özellikle varis ve ayakta şişkinlik gibi birçok rahatsızlıklarında şifa verdiğini ifade ederek bugün burası kent dışından insanların akınına uğramaya başladığını söyledi. Yöre halkı, buraya Ankara’dan Mersin’den Adana’dan Alanya’dan, dört bucaktan gelen insanların olduğunu belirterek “Rahatsızlığı olup da göl giriyor, ayaklarına sülükler yapışıp, emerekten tedavi ediyor” dedi.

Tıbbi sülük tedavisi nedir?

Hastalıklarda tedavi edici özelliği bulunan, Hirudo Verbana, Hirudo Medicinalis, Hirudo Orientalis, ve Hirudo Suluki türlerine “Tıbbi Sülük” denilir. Ülkemiz de en çok görülen cinsi Hirudo Verbana‘dır.

Sülük tedavisi, doğal ortamlarında yetiştirilmiş tıbbi sülüklerin insan vücudunda hastalığa göre veya şifa amaçlı belirli noktalara (akupunktur noktaları) tutturularak yapılan bir tedavi şeklidir. Tıbbi sülük tedavisi, sülüklerin tutundukları bölgeden kan emerek yeni kan akışının sağlanması, refleks uyarım ve en önemlisi de kan emerken vücuda verdikleri enzimlerin sistemik etkisiyle hastalığın tedavisinin amaçlandığı bir uygulamadır.

Tarihçe

Şifacılar, antik çağlardan beri sülüklerin çeşitli hastalıklarda tedavi edici özelliğini keşfetmişler ve onlara özel bir ilgi göstermişlerdir. Sülük tedavisi ile ilgili ilk kaynaklar MÖ.15.yüzyılda yaşamış Babil’li hekimlere kadar gitmektedir. Mısır, Pers, Çin, Hint, Avrupa ve Anadolu’nun en eski yazıtlarında hirudoterapiye rastlanmıştır. Antik Roma’nın en önemli hekimlerinden Galen (M.S.130-201) ve İbn-i Sina‘nın (M.S.980-1037) tedavi protokollerinde yer almıştır.

Tıbbi sülükler, Selçuklular ve Osmanlılar’da da hastalıkların tedavisinde yoğun bir şekilde kullanılmıştır. “Sülük bir şifa kaynağıdır” mealinde bir hadis-i şerifin olması, Müslüman toplumlarında sülük kullanımının popüler olmasını sağlamıştır. Amerikalı araştırmacı Roy Sawyer sülüklerin potansiyel tedavi edici etkilerini ortaya koyup dünyanın ilk modern sülük üretim çiftliğini (Biopharm–İngiltere) kurmuştur. Paris hastanelerinde 1830 yılında 5 milyon sülük kullanılmıştır.

Günümüzde Sülük Tedavisi

Günümüzde ise tıbbi sülük tedavisi En gelişmiş ülkeler dahil (ABD, Kanada, Almanya, Fransa, Hollanda, Rusya vb.) dünyanın birçok ülkesinde hastalıkların tedavisinde başarıyla kullanılmaktadır.

Amerika’da sülük tedavisi uygulayan hekimlerin kurduğu derneğin 1000′den fazla üyesi vardır. 2004′de Amerikan İlaç ve Gıda Dairesi (FDA) sülük tedavisini akredite etmiş ve (Avrupa’daki gibi) sülüklerin eczanelerde satılmasına izin vermiştir. Hirudo Medicinalis, Alman Tıbbi İlaçlar Kanunu’nun 2. maddesinin 1. bendi gereği ilaç olarak kabul edilmiş, daha sonra ilave edilen 4. madde ile de hazır tıbbi ilaç olarak tanımlanmıştır. Almanya’da 300′ü aşkın Hirudoterapi Kliniği vardır. Sadece Avrupa yılda 100 milyon sülük kullanmaktadır.

Ülkemizde de Sağlık bakanlığınca kabul edilmiş 15 adet Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamalarından biridir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON BAŞLIKLAR

POPÜLER

Yazıyı Paylaş:

Abone Ol

Benzer Başlıklar
İlgili

Deprem sonrası Hassalılar hayata tutunmaya çalışıyor

Anadolu Ajansı'ndan Ömer Ürer ve Emre Ayvaz Hassa'da çiftçilerimizin...

Hassa’da Depremin İzleri

https://www.dailymotion.com/video/x8jhscx Hatay'ın Hassa ilçesindeki tarım arazileri, ormanlık alanlar ve yollarda...

250 Bin Sosyal Konut Projesi İçin Start Verildi

Duyurusu yapılan 250 Bin Sosyal Konut Projesi kapsamında Hassa...

Doğa tutkunlarının yeni keşfi ‘Saklı Cennet Şarlağan Şelalesi’

https://www.facebook.com/watch/?v=1453407128511045 Amanosların terörden temizlenmesi, Türkiye’nin cennet köşelerini yeniden keşfedilmesini sağlıyor....

2240 rakımlı Mığır zirvesinde yayla çayı mesaisi

https://www.facebook.com/musgul72/videos/774016833943265 Amanoslar'ın zirvesinde yayla çayı mesaisi Terörle mücadelede elde edilen başarı,...