Cuma, Nisan 19, 2024
17.6 C
Hassa

Hassa’da Zehirli Pancarın Lezzete Dönüşmesi (Tırşik)

Hassa’da kışın yetişen ve bölgede pancar olarak bilinen bu bitki çok acı bir tada sahiptir. Bu zehirli bitki, yoğurt ile mayalanarak, geleneksel mutfakta şifaya dönüşmektedir. Yoğurtla mayalanarak pişmiş haline ekşitme (tırşik), normal olarak pişirilmesine de pancar ekşilisi denilmektedir. Soğuk algınlığına çok iyi gelmekte adeta bir antibiyotik işlevi görmektedir.

Hatay’ın Hassa İlçesinde kış aylarında yöre halkı tarafından çok sevilen ve sofralarından eksik etmedikleri çiği zehirli yaban pancarı ekşitme çorbası kış mevsiminde hemen hemen her evde pişirilir.

Soğuk kış günlerinin aranan şifa kaynağı tırşik (ekşitme) çorbası, yörede soğuk algınlığı ve grip hastalığının en önemli ilacı olarak biliniyor. Çiği zehirli olan, hayvanların dahi yemediği yaban pancarını yöre halkı özellikle Hassa’nın leçelik arazisinden topluyor.

Yörede deli pancar olarak da anılan ve doğal hali zehirli olan bu bitkinin ufak bir parçasının dahi ağza alınması durumunda insanı zehirlerken, pişirildiğinde hastalıklara karşı birinci derece de antibiyotik özelliği gösterebiliyor.

Kış aylarında çalılıklarda ve leçelik alanda kayaların içerisinde yetişen bu bitki yöre halkı tarafından çok seviliyor. Köylüler tarafından toplanarak ve pazarlardan da satın alınarak eve getirilen yaban pancarı uzun bir işlemden sonra sofraların başköşesinde yerini alıyor.

İlk bilinmesi gereken pancarı asla çiğ olarak tüketmemeniz gerektiği. Çiğ olarak tüketildiğinde zehirli etkiler gösteren bu otu tüketmenin en lezzetli, şifalı ve geleneksel yolu ise ondan çorba yapmak.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON BAŞLIKLAR

POPÜLER

Yazıyı Paylaş:

Abone Ol

Benzer Başlıklar
İlgili

Deprem sonrası Hassalılar hayata tutunmaya çalışıyor

Anadolu Ajansı'ndan Ömer Ürer ve Emre Ayvaz Hassa'da çiftçilerimizin...

Hassa’da Depremin İzleri

https://www.dailymotion.com/video/x8jhscx Hatay'ın Hassa ilçesindeki tarım arazileri, ormanlık alanlar ve yollarda...

250 Bin Sosyal Konut Projesi İçin Start Verildi

Duyurusu yapılan 250 Bin Sosyal Konut Projesi kapsamında Hassa...

Doğa tutkunlarının yeni keşfi ‘Saklı Cennet Şarlağan Şelalesi’

https://www.facebook.com/watch/?v=1453407128511045 Amanosların terörden temizlenmesi, Türkiye’nin cennet köşelerini yeniden keşfedilmesini sağlıyor....

2240 rakımlı Mığır zirvesinde yayla çayı mesaisi

https://www.facebook.com/musgul72/videos/774016833943265 Amanoslar'ın zirvesinde yayla çayı mesaisi Terörle mücadelede elde edilen başarı,...